Vedr. Stigende tilfælde af allergi i gel negle branchen.

Kære alle sammen,

I løbet af Januar 2024 er jeg blevet kontaktet henholdsvis TÆNK og TV2 Echo vedrørende en stigning af tilfælde af kvinder som får allergi fra negle produkter.

De har valgt at lave en undersøgelse af markedet med salg af gel negle produkter, og få lidt mere lys på situationen og de stigende antal af allergitilfælde. Jeg har givet telefonisk interview til TV2 Echo og givet en skriftlig bemærkning til TÆNK.

 

Artiklerne linker jeg til i bunden af denne skrivelse.

 

Da jeg startede Gellak.dk tilbage i 2016, blev jeg hurtigt opmærksom på problematikken der var (og stadig er) med gel produkter og allergi.

Dette har derfor også været mit fokus område i de snart 8 år som jeg har været i branchen. Jeg har altid presset på at formlen og kemien i  produkterne skulle forbedres, hvis der ikke er nogen som skubber udviklingen, så vil vi altid sidde fast i status que.

 

Fordi fortjener i som kunder, bare at nøjes?

 

Som mange af jer ved, var jeg en af de første i Danmark til at sælge produkter uden HEMA og Di-HEMA, dette er så efterfølgende blevet et lovkrav fra EU, at produkter med disse ingredienser ikke længere må sælges til private.

 

Der er sidenhen kommet flere stramninger på dette område, hvilket kun er positivt.

 

I takt som Gellak.dk’s kemiske formel er blevet forbedret og opdateret med bedre (og dyre) kemi, har det umiddelbare antal af allergi tilfælde faldet drastisk, af det som jeg ved af.

 

Dette er for mig dog stadig ikke tilfredsstillende, da jeg gerne ser at vi i fremtiden kan få udviklet gel negle produkter som ikke indebærer nogen form for risiko for allergi, som vi ser i dag, selvom den er væsentlig begrænset, alt efter hvilke produkter man bruger, og ikke mindst, hvordan man som forbruger, bruger produkterne.

 

Jeg har været selvstændig siden 2014, og har igennem tiden prøvet lidt forskelligt, men salg og nethandel har altid haft en stor plads hos mig.

At det så skulle ende med at blive negle produkter jeg skulle sælge, ville ikke have været min første tanke, for snart 10 år siden.

Men det er vokset på mig, som årene er gået, på den gode måde, og jeg sætter en ære i det erhverv jeg er i. Men det vil aldrig være for enhver pris, hvis jeg vidste og kunne se at der aldrig nogensinde ville ske nogen forbedring i produkterne.

 

Stilstand er ikke en mulighed for mig.

 

Dog er jeg også bekymret med det stigende antal der får allergi (Iflg. Statistikker, TÆNK & TV2 Echo), da der er kommet utrolig mange nye mærker på det danske marked, samt det er nemmere at købe billige negle produkter direkte fra Shein, Wish m.fl.

 

Men min største bekymring ligger nok i at der politisk vil komme et forbud mod salg af gel negle produkter til privat og lad mig uddybe hvorfor;

 

Jeg er slet ikke modstander af flere regler, mærkning eller andet, så vi som forhandlere af disse produkter kan oplyse kunderne bedre.

 

Som det er lige nu, der følger Gellak.dk alle de regler som er, og mere til.

 

Men man skal også turde kigge ind ad, og erkende at der altid er plads til forbedringer, fordi ingen er perfekte, heller ikke jeg. Jeg har derfor selv allerede en række tiltag i gang, som jeg vil indføre hos Gellak.dk med bedre oplysning m.m. Forventer at disse tiltag er fuldt faset ind her i løbet af Februar.

 

Men skulle der opstå et komplet B2C forbud, så ved jeg at de fleste kunder vil indkøbe produkterne fra andre steder, hvor der ingen kontrol er, som vil være de kinesiske handelssider, som ikke har nogen rødtråd til den Europæiske kosmetikforordning, som vi forhandlere her i EU og Danmark skal overholde, når vi bringer kosmetiske produkter på markedet.

 

Jeg er derfor bange for at vi blot vil se endnu flere allergi tilfælde, og måske endda af værre grad, end hvad vi ser nu.

 

Dette gør mig oprigtigt bekymret.

 

Jeg håber derfor, skulle det blive nødvendigt, at der skal laves nogen regelændringer, at det rent politisk bliver gjort i samarbejde med branchen, så sagen bliver set fra alle side og hvad potentielle udfald de forskellige muligheder kan være.

Samtidig, syntes jeg godt der kunne indføres et form for forbud mod salg af gel-relaterede negle produkter til unge under 18 år.

 

Nogen år efter jeg startede Gellak.dk, havde jeg et håb om at der måske engang kunne være mulighed for at udvikle gel produkter, uden allergifremkaldende akrylater.

 

Denne ”drøm” holder jeg stadig fast i. Det er ikke sikkert at denne drøm er den bedste, eller mest lukrative set med økonomiske firma briller. (Fordi produkterne vil uden tvivl blive dyrere)

Men hvis man har rygrad, morale og gerne vil stå inde for de produkter man sælger, burde vi alle sammen i branchen, have denne vision.

 

For kundernes skyld.

 

Til slut, vil jeg egentlig gerne takke journalisterne fra TV2 Echo som jeg har været i dialog og interview med, og projektlederen for undersøgelsen hos TÆNK. Det er en god ting at der bliver oplyst omkring de risici der er ved brugen af gel negle produkter.

Det er tydeligt, at det har vi som branche generelt, ikke været gode nok til at informere om.

Jeg har derfor selv allerede en række tiltag i gang, som jeg vil indføre hos Gellak.dk med bedre oplysning m.m. Forventer at disse tiltag er fuldt faset ind her i løbet af Februar.

 

TV2 Echo:

Artikel 1: https://echo.tv2.dk/2024-02-01-mor-fortryder-gave-efter-at-datterens-fingre-begyndte-at-krakelere

Artikel 2: https://echo.tv2.dk/2024-01-26-eksperter-slaar-alarm-flotte-negle-kan-ende-i-mareridt

TÆNK:

Artikel 1: https://taenk.dk/kemi/plejeprodukter-og-kosmetik/eksperter-advarer-mod-gellak-taenk-en-ekstra-gang

 

Bedste hilsner,
Dennis W. Kallestrup

Ejer af Gellak.dk